Solved Paper of HP Finance And AS Preliminary 2019 – HPPSC Shimla

Solved Paper of HP Finance And AS Preliminary 2019 – HPPSC Shimla

Q1:निम्नलिखित में से राजस्थानी की बोली नहीं है ?
A. बांगरू
B. मेवाड़ी
C. मेवाती
D. मारवाड़ी
उत्तर : A. बांगरू
Q2: संविधान-सभा ने हिंदी को संघ की राजभाषा के रूप में स्वीकार किया :-
A. 10 जनवरी, 1950
B. 10 सितम्बर, 1950
C. 14 सितम्बर, 1948
D. 14 सितम्बर, 1949
उत्तर : D. 14 सितम्बर, 1949
Q3: निम्नलिखित में से कौन-सी भाषा संविधान की आठवीं अनुसूची में सम्मिलित नहीं है ?
A. असमिया
B. मणिपुरी
C. सिन्धी
D. अंग्रेजी
उत्तर : D. अंग्रेजी
Q4: ‘वायु’ का तद्भव शब्द है :-
A. वात
B. पवन
C. हवा
D. बयार
उत्तर: D. बयार
Q5: ‘आँख पर परदा पड़ना’ का आशय है :-
A. आँख से कुछ देख न पाना
B. किसी को कुछ न समझना
C. सच्चाई से अनभिज्ञ रहना
D. आँख का ढका हुआ होना
उत्तर : C. सच्चाई से अनभिज्ञ रहना
Q6: ‘छोटे मुंह बड़ी बात’ का आशय है :-
A. किसी छोटे व्यक्ति द्वारा गंभीर बात कहना
B. अपनी हैसियत से बढ़कर बात कहना
C. किसी बच्चे का बड़े लोगों के बीच बोलना
D. मुंह देखी बात कहना
उत्तर : B. अपनी हैसियत से बढ़कर बात कहना
Q7: सरकारी पत्राचार से सम्बंधित डी.एफ.ए. (DFA) का अभिप्राय निम्नलिखित में से क्या है?
A. ड्राफ्ट फॉर अप्रूवल (Draft for approval)
B. ड्राफ्ट फॉर अप्राइजल (Draft for appraisal)
C. ड्राफ्ट फॉर एडवाइजर(Draft for advisor)
D. ड्राफ्ट फॉर एडीशन (Draft for addition)
उत्तर : A. ड्राफ्ट फॉर अप्रूवल (Draft for approval)
Q8: चतुर्भुज में कौन-सा समास है :-
A. बहुब्रीहि समास
B. द्वंद्व समास
C. तत्पुरुष समास
D. अव्ययीभाव समास
उत्तर : A. बहुब्रीहि समास
Q9: रचना या बनावट के आधार पर शब्दों को कितने भागों में बांटा जाता है ?
A. दो
B. चार
C. तीन
D. पांच
उत्तर : C. तीन
10: आदेशों तथा महत्वपूर्ण मामलों पर सरकारी निर्णय तथा घोषणाएं, जो राजपत्र प्रकाशित की जाती है, कहलाते हैं :-
A. कार्यालय आदेश
B. अधिसूचना
C. परिपत्र
D. कार्यालय ज्ञापन
उत्तर : B. अधिसूचना
Q11: सरकरी पत्र के रूप में जारी किया गया पत्र जिसमें कार्यालयों/विभागों/कर्मचारियों की जानकारी के लिए किसी विषय की सूचना दी जाती है, वह कहलाता है :-
A. अधिसूचना
B. कार्यालय ज्ञापन
C. परिपत्र
D. कार्यालय आदेश
उत्तर : B. कार्यालय ज्ञापन
Q12: किसी कार्यालय अधिकारी द्वारा किसी विशेष विषय पर कर्मचारियों के अनुपालन आदि के लिए जारी किया जाने वाला आदेश पत्र कहलाता है :-
A. कार्यालय ज्ञापन
B. कार्यालय आदेश
C. परिपत्र
D. अधिसूचना
उत्तर : B. कार्यालय आदेश
Q13: किसी कार्यालय, संस्था अथवा विभाग में दिए जाने वाला आवेदन,पत्र-लेखन की किस श्रेणी के अंतर्गत रखा जायेगा?
A. व्यावसायिक पत्र
B. सरकारी पत्र
C. घरेलू पत्र
D. संपादक के नाम पत्र
उत्तर : A. व्यावसायिक पत्र
Q14: शौरसेनी का आरम्भ किस भाषा से होता है ?
A. कौरवी
B. अवधी
C. ब्रज
D. बुंदेली
उत्तर : C. ब्रज
Q15: ‘खड़ीबोली’ नाम किस क्षेत्र की भाषा को दिया गया ?
A. आगरा
B. कुरुजनपद
C. लखनऊ
D. दिल्ली
Correct Ans: B
उत्तर : B. कुरुजनपद
Q16: स्वर-परिवर्तन के आधर पर पनघट का संधि-विच्छेद है :-
A. पन+घाट
B. पान+घट
C. पानी+घाट
D. पानी घट
उत्तर : C. पानी+घाट
Q17: ‘मनोबल’ शब्द का संधि-विच्छेद है ?
A. मन ओबल
B. मनो+बल
C. मानस+बल
D. मनः+बल
उत्तर : D. मनः+बल
Q18: हिन्दी की संवैधानिक स्थिति के अनुसार निम्नलिखित में से कौनसा कथन सही नहीं है ?
A. संघ की राजभाषा हिंदी होगी
B. उसकी लिपि देवनागरी होगी
C. हिन्दी मूलतः संस्कृत से और गौणतः अंग्रेजी से शब्द ग्रहण करेगी
D. संघ के राजकीय प्रयोजनों के लिए प्रयोग होने वाले अंकों का रूप भारतीय अंकों का अन्तरराष्ट्रीय रूप होगा
उत्तर : C. हिन्दी मूलतः संस्कृत से और गौणतः अंग्रेजी से शब्द ग्रहण करेगी
Q19: भाई-बहिन में समास है
A. कर्मधारय
B. द्विगु
C. द्वंद्व
D. बहुब्रीहि
उत्तर : C. द्वंद्व
Q20: निम्नलिखित में से कौन-सा वाक्य सही नहीं है ?
A. मुझे रुपये मिले
B. मुझे पचास रूपये मिले
C. मुझे केवल पचास रुपये मिले
D. मुझे केवल पचास रुपये मात्र मिले
उत्तर : D. मुझे केवल पचास रुपये मात्र मिले

Q21: As District Treasury Officer, you have to write a letter of request to the Finance Commissioner, seeking urgent release of funds for drought relief. Pick up the ‘Subject’ of your letter from the given options:
A Quick repatriation of drought relief fund
B Request for urgent release of drought relief fund
C Please send drought money urgently for quick disbursal
D Request to be sensitive to release drought relief fund urgently
Ans. B Request for urgent release of drought relief fund

Q22: When writing a letter to a subordinate, your closing salutation would be:
A Your’s sincerely
B Your sincerely
C Yours’ sincerely
D Yours sincerely
Ans: D Yours sincerely

Q23: While making a précis of a piece of writing consisting of four paragraphs, the best way is to:
A Write four shortened paragraphs each corresponding to the paragraph in the original passage
B Present the summary in bullet-points
C Write the précis in two paragraphs
D Write the entire précis in one paragraph
Ans: D Write the entire précis in one paragraph

Q24: The title of a précis should be:
A Picked up from the original passage only
B Reflective of the précis writer’s beliefs
C A neat phrase encapsulating the original passage
D A complete sentence without any punctuation mark
Ans: C. A neat phrase encapsulating the original passage

Q25: The skill of note-making requires:
A An eye / ear for main ideas
B An eye / ear for relevant ideas
C A capacity for putting the given information in one’s own words as far as possible
D All three of the above
Ans : D All three of the above

Q26: The possible title for a written report on urban pollution can be:
A Urban Pollution: Extent, Causes and Remedies
B Urban Pollution: Solution and Remedies
C Urban Pollution: Extent, Intent and Indent
D Urban Pollution: Remedies, Reprisal and Regression
Ans : A Urban Pollution: Extent, Causes and Remedies

Q27: Choose the correct option out of the given sentences:
A Everyone, expect the cook, complained of the quality of food.
B Everyone, accept the cook, complained of the quality of food.
C Everyone, except the cook, complained of the quality of food.
D Everyone, except the cook, complaint of the quality of food.
Ans : C Everyone, except the cook, complained of the quality of food.

Q28: Choose the correct option out of the given sentences:
A I don’t know whom we can trust ?
B I don’t know whom can we trust ?
C I don’t know who we can trust ?
D I don’t know who can we trust ?
Correct Ans: S (S Denotes question scrapped and weight-age to all )

Q29: Choose the correct option out of the given sentences:
A Do you mind Sabeena leaving early ?
B Do you mind Sabeena’s leaving early ?
C Don’t mind you Sabeena’s leaving early ?
D Do you mind Sabeena leaves early ?
Ans : B Do you mind Sabeena’s leaving early ?

Q30: ‘Hard work always pays.’ The correct passive voice of this sentence is:
A Hard work is always paid.
B Hard work always is paid.
C Hard work always paid.
D No passive sentence is possible here.
Ans : D No passive sentence is possible here.

Q31: 11. Fill in the blanks in the given sentence with the right pair of verbs:
I ……………….. if you ………………. Me.
A shall be pleased, meet
B shall be pleased, will meet
C shall please, met
D shall please, would meet
Ans : A shall be pleased, meet

Q32: Fill in the blanks in the given sentence with the right pair of choices:
They …………….. a rope and ……………. the car to a garage.
A brought, are going to tow
B have brought, are going to tow
C have brought, should tow
D brought, toed
Ans : B have brought, are going to tow

Q33: Choose the correct form of verb in the given sentence:
The firm …………………. the salaries of the staff.
A have raised
B have risen
C has raised
D rose
Ans : C has raised

Q34: Complete the given sentence choosing the right option:
He closed the windows ……………………..
A while he left the house.
B before leaving the house.
C on leaving the house.
D due to leaving the house.
Ans : B before leaving the house.

Q35: Choose the correct option:
A From her appearance she seems to be an official.
B In her appearance she seems to be an official.
C With her appearance she seems to be an official.
D At her appearance she seems to be an official.
Ans : A From her appearance she seems to be an official.

Q36: Choose the correct option:
A Reema’s English is better than Reshma.
B Reema’s English is better to Reshma’s.
C Reema’s English is better than Reshma’s.
D Reema has better English than Reshma.
Ans : C Reema’s English is better than Reshma’s.

Q37: Pick up the correct indirect form of the given sentence:
I asked him, “Why did you travel first class ?”
A I asked him why he did travelled first class ?
B I asked him why he had travelled first class ?
C I asked him why had he travelled first class ?
D I asked him that why he had travelled first class ?
Ans : B I asked him why he had travelled first class ?

Q38: Pick up the properly drafted conditional sentence:
A If I knew the facts I’d have informed you.
B If I had known the facts I would inform you.
C Had I known the facts I must have informed you ?
D Had I known the facts I’d have informed you.
Ans : D Had I known the facts I’d have informed you.

Q39: ‘The river is in flood. It has breached its embankments.’ Pick up the right option joining these two sentences into one:
A The flooded river breached its embankments.
B As the river has flooded, it has breached its embankment.
C The river flooded to breach its embankments.
D The river is in flood and has breached its embankments.
Ans : D The river is in flood and has breached its embankments.

Q40: Choose the option with the correct form of ‘have’ making a general statement of fact:
A That’s nothing new, he always has a cold.
B That’s nothing new, he always had a cold.
C That’s nothing new, he always is having a cold.
D That’s nothing new, he always have a cold.
Ans : A That’s nothing new, he always has a cold.

Read More : Part-2, Part-3

Solved Paper of HP Finance And AS Preliminary 2019 – HPPSC Shimla

Leave a Reply