Solved HP GK Question Answer -HPSSC Electrician (PHE) Post Code : 974 Exam 2022

Solved HP GK Question Answer -HPSSC Electrician (PHE) Post Code : 974 Exam 2022

  1. Total population of Himachal Pradesh as per census 2011 was –
    (A) 68,64,602
    (B) 60,77,900
    (C) 63, 62,444
    (D) 65,63,700
    Ans : (A) 68,64,602
  2. Ratnapur dhar is located in which district of Himachal Pradesh ?
    (A) Bilaspur
    (B) Sirmour
    (C) Chamba
    (D) Kinnaur
    Ans : (A) Bilaspur
  3. Tundah wildlife sanctuary is located in which district of Himachal Pradesh ?
    (A) Hamirpur
    (B) Shimla
    (C) Solan
    (D) Chamba
    And : (D) Chamba
  4. Gasota fair is celebrated in which district of Himachal Pradesh ?
    (A) Lahaul-Spiti
    (B) Mandi
    (C) Hamirpur
    (D) Kullu
    Ans : (C) Hamirpur
  5. Dal lake is located in which district of Himachal Pradesh ?
    (A) Kangra
    (B) Kullu
    (C) Mandi
    (D) Shimla
    Ans : (A) Kangra
  1. Baspa valley is located in which district of
    Himachal Pradesh?
    (A) Kinnaur
    (B) Sirmour
    (C) Chamba
    (D) Solan
    And : (A) Kinnaur
  2. Famous personality ‘Lal Chand Prarthi’ belongs to which district of Himachal Pradesh?
    (A) Mandi
    (B) Kullu
    (C) Lahual-Spiti
    (D) Shimla
    Ans : (B) Kullu
  3. Vedic name of river ‘Beas’ is
    (A) Arjikiya
    (B) Askini
    (C) Purushni
    (D) Satudri
    Ans : (A) Arjikiya
  4. Suket princely state was founded by
    (A) Bir Sen
    (B) Ajber Sen
    (C) Giri Sen
    (D) Bahu Sen
    Ans : (A) Bir Sen
  5. Lord Mayo visited Shimla in which year ?
    (A) 1851 AD
    (B) 1861 AD
    (C) 1871 AD
    (D) 1881 AD
    Ans : (C) 1871
  1. Himachal Pradesh became a Union Territory in which year ?
    (A) 1956
    (B) 1961
    (C) 1966
    (D) 1971
    Ans : (A) 1956
  2. The first Governor of Himachal Pradesh was –
    (A) S. Chakravarti
    (B) Virender Verma
    (C) Satender Nath
    (D) Mahavir Prasad
    Ans : (A) S. Chakravarti
  3. Which is the executing agency of Parbati-III hydroelectric project?
    (A) NHPC
    (B) NTPC
    (C) SJVNL
    (D) HPSEB
    Ans : (A) NHPC
  4. Which is the largest airport of Himachal
    Pradesh ?
    (A) Bhunter
    (B) Gaggal
    (C) Jubbarrhatti
    (D) None of these
    Ans : (B) Gaggal
  5. Who was the first recepient of Parshuram
    Award in 1987 AD?
    (A) Suman Rawat
    (B) P.T. Usha
    (C) Dicky Dolma
    (D) Santosh Yadav
    Ans : (A) Suman Rawat

Solved HP GK Question Answer -HPSSC Electrician (PHE) Post Code : 974 Exam 2022

Read Also : Himachal Pradesh General Knowledge in Hindi

Leave a Reply