Solved HP GK Question Answer -HPSSC Fisheries Officer Post Code 978

Solved HP GK Question Answer -HPSSC Fisheries Officer Post Code 978

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Group Join Now
  1. The Pasteur Institute founded in 1900 AD is located at which place in Himachal Pradesh ?
    (A) Shimla
    (B) Kasauli
    (C) Manali
    (D) Palampur
    Ans : (B) Kasauli
  2. Dr. Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry is located at which place in Himachal Pradesh ?
    (A) Nauni
    (B) Palampur
    (C) Waknaghat
    (D) Baddi
    Ans : (A) Nauni
  3. Gamgul Siyahbehi Wildlife Sanctuary is located in which district of Himachal Pradesh ?
    (A) Mandi
    (B) Sirmour
    (C) Kinnaur
    (D) Chamba
    Ans : (D) Chamba
  4. What was the confederacy of six republics, mentioned in the Mahabharata and other books known as ?
    (A) Trigarta Shashtha
    (B) Kuluta Shashtha
    (C) Suketa Shashtha
    (D) None of these
    Ans : (A) Trigarta Shashtha
  5. When did a popular Ministry headed by Y.S. Parmar assume office in The part ‘C’ State of Himachal Pradesh ?
    (A) 24th March, 1948
    (B) 24th March, 1950
    (C) 24th March, 1952
    (D) 24th March, 1954
    Ans : (C) 24th March, 1952
  1. What is ‘Kee’ ?
    (A) A river
    (B) A glacier
    (C) Local fair
    (D) A Buddhist Monastery
    Ans : (D) A Buddhist Monastery
  2. ‘Losar’ is a new year festival celebrated in which valley of Himachal Pradesh ?
    (A) Chandra Valley
    (B) Kunihar Valley
    (C) Doon Valley
    (D) Kiarda doon Valley
    Ans : (A) Chandra Valley
  3. Kangra School of Pahari paintings reached its zenith during the reign of
    (A) Sansar Chand
    (B) Bir Chand
    (C) Hamir Chand
    (D) Ghamand Chand
    Ans : (A) Sansar Chand
  4. In the context of Himachal Pradesh, Bhent and Bihagra are
    (A) Local dishes
    (B) Religious songs
    (C) Folk dances
    (D) Tribes.
    Ans : (B) Religious songs
  5. ruler expanded the territory of his princely state after the disintegration of the Mughal empire?
    (A) Ghamand Chand
    (B) Sahil Varman
    (C) Bahu Sen
    (D) Hamir Chand
    Ans : (A) Ghamand Chand
  1. Mahatma Gandhi visited Shimla for the first time in which year?
    (A) 1921
    (B) 1925
    (C) 1928
    (D) 1931
    Ans : (A) 1921
  2. At which place in Himachal Pradesh, CPRI is located ?
    (A) Kufri
    (B) Mashobra
    (C) Manali
    (D) Rekong Peo
    Ans : (A) Kufri
  3. Which is the largest river of Himachal Pradesh ?
    (A) Satluj
    (B) Beas
    (C) Yamuna
    (D) Chenab
    Ans : (D) Chenab
  4. Dal lake is located at which place in Himachal Pradesh ?
    (A) Dharamshala
    (B) Kullu
    (C) Sundernagar
    (D) Fatehpur
    Ans : (A) Dharamshala
  5. Which district of Himachal Pradesh has lowest population?
    (A) Kinnaur
    (B) Lahaul-Spiti
    (C) Bilaspur
    (D) Hamirpur
    Ans : (B) Lahaul-Spiti

Solved HP GK Question Answer -HPSSC Fisheries Officer Post Code 978

Read Also : More Previous Year Question Paper Pdf

Leave a Comment