Economic Survey of HP 2018-19 (Health And Education)

Economic Survey of HP 2018-19 (Health And Education)

Watch this Video :

  1. In which of the following districts of HP the Regional-cum-Facilitation Centre for North India has been setup by Government of India under Ministry of AYUSH.
    A) Shimla
    B) Solan
    C) Mandi
    D) Kullu
    Answer:-C) Mandi
    Explanation:- For conservation of medicinal plants in Himachal Pradesh, the Central Government under Ministry of AYUSH, has established the Regional-cum-Facilitation Centre for North India at Joginder Nagar, district Mandi. It will be set up within the premises of Research Institute in Indian System of Medicine which is also located in Joginder Nagar.
    For development of herbal resources in the state government has also set of 4 herbal Gardens in four different districts of Himachal Pradesh which includes:-
    1.Joginder Nagar, district Mandi
    2.Neri, district Hamirpur
    3.Dumreda, district Shimla
    4.Jangal Jhalera, district Bilaspur
  2. In which of the following blocks of Himachal Pradesh the ‘Anaemia free Himachal’ project is not being run?
    A) Basantpur, Shimla
    B) Baijnath, Kangra
    C) Janjehli, Mandi
    D) Banjar, Kullu
    Answer:-C) Janjehli, Mandi
    Explanation:-
    Centrally sponsored project, the ‘Anaemia free Himachal‘ is being run by the department of Ayurveda, government of Himachal Pradesh in the state. 50 lakh Rupees has been sanctioned under the project for 3 blocks of Himachal Pradesh which include Basantpur of Shimla district, Banjar of Kullu district and Baijnath of Kangra district.
    In addition to the above, the department of Ayurveda is also providing various Healthcare facilities in the state. The department of Ayurveda was established as different department in the year 1984. Presently the department is providing Healthcare facilities through Ayurvedic hospitals and Homoeopathic health centres located at various locations in different districts. 1 Nature Cure Hospital near Dharamshala, 1PG Ayurbadic College at Paprola and 4 Amchi Clinic are also functioning in the state.
  3. Choose the wrong pair.
    A) Dr Rajendra Prasad Government Medical College- Mandi
    B) Dr Yashwant Singh Parmar Government Medical College- Nahan
    C) Dr Radhakrishnan Government Medical College – Hamirpur
    D)Pandit Jawaharlal Nehru Government Medical College – Chamba
    Answer:-A) Dr Rajendra Prasad Government Medical College- Mandi
    Explanation:- Dr Rajendra Prasad Government Medical College is not located in Mandi. It is in Tanda district Kngra. It is the second prominent Medical College of Himachal Pradesh after IGMC Shimla. It was set up in the year 1996.
    It is Shri Lal Bahadur Shastri Government Medical College which is situated at Nerchowk district Mandi.
  4. As per economic survey of Himachal Pradesh 2018-19, the total number of HIV cases detected positive in the states were:-
    A) 210
    B) 225
    C) 363
    D) 510
    Answer:-C) 363
    Explanation:- For detection and counselling of HIV infected persons, the National AIDS Control programme is being run in the state. Under the program 363 HIV positive cases were detected in the state upto December 2018.
  5. Choose the wrong pair.
    A)Rajiv Gandhi Government Engineering College – Nagrota Bagwan
    B) Central Institute of Plastic Engineering and Technology – Baddi
    C) Regional vocational training institute for women – Shimla
    D) Hydro Engineering College – Kothipura
    Answer:-D) Hydro Engineering College – Kothipura
    Explanation:- Hydro engineering college has been opened at Bandla, whereas at kothipura the AIIMS is being set up. Both the places are in district Bilaspur.
  6. What amount is provided to the students under Medha Protsahan Yojana ?
    A) 50,000
    B) 75,000
    C) 1 Lakh
    D) 1.25 Lakh
    Answer:-C) 1 Lakh
    Explanation:- The Medha Protsahan Yojana is being run to provide coaching facilities to meritorious students of the state. So that they can compete with the students of other states in India.
    For getting coaching for JEE, NEET and Civil Services exams, the scheme provides for monetary aid of one lakh rupees by state government for 500 selected meritorious students of the state. Coaching for the exams will be given in selected institutes in two different spells of 45 days.
  7. Department of education has declared that one day in every month will be a bag free day in schools. What will be that day?
    A) First Saturday of every month
    B) Fourth Friday of every month
    C) Third Saturday of every month
    D) Fourth Saturday of every month .
    Answer:-D) Fourth Saturday of every month .
    Explanation:- The department has declared the 4th Saturday of every month as bag free day in every government school so that students can spare time for extra curricular activities. The main objective of the scheme is to ensure overall development of students.
  8. As per economic survey of HP 2018-19, what were total number of language labs to be established in this state?
    A) 20
    B) 26
    C) 30
    D) 36
    Answer:- D)36
    Explanation:- For establishment of 36 language labs in the state, the central government has sanctioned 60 lakh rupees to HP.
  9. Which of the following schemes/programmes has its prime objective to create awareness among school children about protection of forest and environment.
    A) Vidyarthi Van Mittar Yojna
    B) Akhand Shiksha Jyoti, Mere School Se Nikle Moti
    C) Establishment of Atal Tinkering Labs
    D) Samagra Shiksha
    Answer:- A) Vidyarthi Van Mittar Yojna
    Explanation:- Vidyarthi Van Mittar Yojna : The Governor has notified the scheme Vidyarthi Van Mittar Yojna on dated 20.08.2018. The prime objective of this scheme is to create awareness among school children about protection of forest and environment through their active participation in tree plantation and protection. The scheme is implemented through Eco Clubs established in all the Govt. Schools. 1100 plants per hectare will preferably be planted in blank areas nearby selected school under the supervision of designated Nodal officers of Forest and Education Department.
    Akhand Shiksha Jyoti, Mere School Se Nikle Moti : The department of Education has started the scheme Akhand Shiksha Jyoti, Mere School Se Nikle Moti in the State. Under this Scheme, the names of all old students who have achieved something exemplary in their life are being entered on the school Honor board so as to inspire and instill the sense of determination and the confidence in the present school students to inspire them to excel in life. In this context, the department has placed Honor Boards in all the Govt. schools.
    Establishment of Atal Tinkering Labs: In order to foster curiosity, creativity and imagination in young minds, a network network of Atal tinkering labs is to be setup across states by Niti Aayog under Atal innovation mission. Atal Tinkering Lab is a work space where young minds can give shape to their ideas through hands on do-it-yourself mode; and learn innovation skill young children will get a chance to work with tools and equipment to understand the concepts of STEM (Science, Technology, Engineering and Maths) During the year 2018-19, 119 Govt. Sr. Sec. schools, 03 local body schools, 13 private schools have been applied for registration to establish the Atal Tinkering labs to NITI Aayog .
    Samagra Shiksha : From the year 2018-19 onwards, Integrated RMSA (RMSA, ICT, Girls Hostels, Vocational Education, IEDSS) has been merged in the integrated scheme for school education (ISSE). The new merged scheme has been named as Samagra Shiksha.
    The following schemes are being running under Samagra Shiksha:-
    1.Rashtriya Madhyamic Shiksha Abhiyan(RMSA):- The Department of Education has taken a lead in implementing the Rashtrya Madhayamik Shiksha Abhiyan (RMSA) at secondary level under Himachal Pradesh School Education Society (HPSES) on the sharing funding pattern 90:10. The activities under RMSA are being taken up infrastructure to in strengthen the existing secondary schools, training to in service teachers, self defence trainings and kala Utsav with Annual grant to schools in the State.
    2.Girls Hostel in Educationally Backward Blocks:- The Centrally Sponsored Scheme for the construction and running of Girls Hostel for Students of Secondary and Senior Secondary Schools in Educationally Backward Block is to strengthen the Boarding and lodging facilities for Girl’s Students in classes IX to XII. The girls belonging to SC, ST, OBC, Minority Communities and BPL families shall be benefited under this scheme. Girls Hostel construction work is to be done in Backward blocks of Chamba, Sirmaur District. The construction work of three girl’s hostels i.e. Himgiri, Mehla (Chamba) and Shillai (Sirmour) in educationally backward blocks sanctioned under RMSA, have been completed and made functional with the capacity of 50 girls each during the year 2018-19.
  10. In which year, the department of technical education was established in the state?
    A) 1968
    B) 1976
    C) 1980
    D) 2002
    Answer:- A) 1968
    Explanation:- Department of Technical Education was established in the year 1968 and in July 1983, the vocational and Industrial and Training Institutes were also brought under the umbrella of this department at the moment, the department is providing education in the field of Technical Education, Vocational and Industrial Training. Today the department has reached a stage where aspiring students of the State can get admission in Engineering/ Pharmacy both diploma and degree as well as certificate courses in Himachal Pradesh through under mentioned institutions in Himachal Pradesh.
    The Directorate of of technical education is situated in Sunder Nagar district Mandi.
  11. consider the following:-
    1.Chamba Rumal
    2.Kangra Painting
    3.Kala Jeera
    Which of the above products have received Geographical Indication
    A) Only 1
    B) Only 1& 2
    C) All 1,2 and 3
    D) None
    Answer:- C) All 1,2 and 3
    Explanation:-
    1.Kullu Shawl (2004)
    2.Kangra Tea (2012)
    3.Chamba Rumal (2007)
    4.Kangra Painting (2012)
    5.Chuli Oil (2019)
    6.Kala Jeera(2019)

Economic Survey of HP 2018-19 (Health And Education)

Read Also : History of HP

Leave a Reply