Educational Psychology Solved Question Answer (MCQ)

Educational Psychology Solved Question Answer (MCQ) | Educational Psychology Question Answer for HP TET, TGT’s Exam, CTET Exam

  1. Which factor is important in human Development ?
    (A) Heredity
    (B) Environment
    (C) Heredity and Environment
    (D) None of these
    Answer : (C) Heredity and Environment
  2. “Drive theory” is related with
    (A) Learning
    (B) Intelligence
    (C) Motivation
    (D) Personality
    Ans : (C) Motivation
  3. Mental Structure that guides social ( and other) cognition is called –
    (A) Impression
    (B) Prejudice
    (C) Schema
    (D) Non of these
    Ans : (C) Schema
  4. 16- PF is used for meaurement of –
    (A) Creativity
    (B) Interest
    (C) Personality
    (D) Motivation
    Ans : (C) Personality
  5. Who developed “Thematic Appreception Test” (TAT) ?
    (A) Murray
    (B) Morgan
    (C) Edward
    (D) Murray and Morgan
    Ans : (D) Murray and Morgan
  1. The capability of understanding and discriminating and emotions of oneself and other is called –
    (A) Practical Intelligence
    (B) Emotional Intelligence
    (C) Spritual Intelligence
    (D) Non of these
    Ans : (B) Emotional Intelligence
  2. Prejudgment usually a negative Attitude that is unverified is called –
    (A) Wrong Judgement
    (B) Negative Judgement
    (C) Prejudice
    (D) None of the Above
    Ans : (C) Prejudice
  3. Which of the following methods helps to study children with special needs ?
    (A) Introspection Method
    (B) Interview Method
    (C) Experimental Method
    (D) Case Study Method
    Ans : (D) Case Study Method
  4. Child’s tendency to respond similarly to stimuli that are similar to conditioned stimulus is –
    (A) Readiness
    (B) Acquisition
    (C) Generalisation
    (D) Discrimination
    Ans : (C) Generalisation
  5. Correct Formula to calculate I.Q. is-
    (A) C.A./M.A x100
    (B) M.A./C.A.x100
    (C) M.A./100x C.A.
    (D) C.A./M.A.
    Ans : (B) M.A./C.A.x100
  1. Students of disadvantaged groups should be taught along with the normal students. It implies-
    (A) Special Education
    (B) Integrated Education
    (C) Exclusive Education
    (D) Inclusive Education
    Ans : (D) Inclusive Education
  2. Who used the word ” Inteligent Quotient” (IQ) first ?
    (A) Termon
    (B) Hull
    (C) Allport
    (D) Stern
    Ans : (A) Termon
  3. Meaning of “Gastalt Is –
    (A) As a whole
    (B) As a change
    (C) As a behaviour
    (D) As a machine
    Ans : (A) As a whole
  4. The conditioned stimulus in Pavlov’s conditioning is-
    (A) Bell
    (B) Food
    (C) Saliva
    (D) None of the Above
    Ans : (A) Bell
  5. Filling new information into existing schemes is known as-
    (A) Equilibration
    (B) Assimilation
    (C) Organisation
    (D) Accomodation
    Ans : (B) Assimilation
  6. Which of the following is not a symptom of a good memory ?
    (A) Rapidity
    (B) Average Retention
    (C) Accuracy
    (D) Recall of right material at right time
    Ans : (B) Average Retention
  7. Who stated that ‘Psychology is the Positive Science of conduct of living creatures’ ?
    (A) Sir William McDougall
    (B) Sir Francis Galton
    (C) Max Wertheimer
    (D) William James
    Ans : (A) Sir William McDougall
  8. Which of following is not a type of positive transfer of learning ?
    (A) Lateral Transfer
    (B) Sequential Transfer
    (C) Horizontal Transfer
    (D) Zero Transfer
    Ans : (D) Zero Transfer
  9. Which of the following is not a type of ‘Psychological’ Method’ of study of ‘Educational Psychology?
    (A) The method of minimal changes or method of limits
    (B) The method of constant stimuli
    (C) The method of average or mean error
    (D) The method of Modifying the individual attitude
    Ans : (D) The method of Modifying the individual attitude
  10. ‘Electra Complex’ was proposed by-
    (A) Carl Jung
    (B) Skinner
    (C) Eysenck
    (D) All of the above
    Ans : (A) Carl Jung
  1. Which of the following is most essential component of experimental Method ?
    (A) Matching of subjects
    (B) Observation of Behaviour
    (C) Controlled Condition
    (D) Study of behaviour
    Ans : (C) Controlled Condition
  2. Which method is not a Projective method for Personality measurement ?
    (A) T.A.T.
    (B) Rorschach Inkblot Test
    (C) Questionnaire
    (D) Sentence Completion Test
    Ans : (C) Questionnaire
  3. Who propagated two factor theory of personality ?
    (A) Allport
    (B) Carrell
    (C) Spearman
    (D) Eyenck
    Ans : (C) Spearman
  4. Which of these is not a type of long term memory ?
    (A) Declarative Memory
    (B) Working Memory
    (C) Episodic Memory
    (D) Semantic Memory
    Ans : (B) Working Memory
  5. Who developed Psychoanalysis ?
    (A) John B. Watson
    (B) Binet
    (C)Sigmund Freud
    (D) Carl Rogers
    Ans : (C) Sigmund Freud
  1. Who propounded the theory of “Trial and Error” ?
    (A) Skinner
    (B) Gestalt
    (C) Pavlov
    (D) Thorndike
    Ans : (D) Thorndike
  2. Which one of these is first phase of creative thinking ?
    (A) Incubation
    (B) Illumination
    (C) Preparation
    (D) None of the Above
    Ans : (C) Preparation
  3. Which one of the following is an emotion ?
    (A) Memory
    (B) Fear
    (C) Attention
    (D) Stimulus
    Ans : (B) Fear
  4. Which one of the following can be considered as a contribution of Kohlberg’s theory ?
    (A) His theory has supported an association between cognitive maturity and moral maturity
    (B) The theory has elaborate testing procedures
    (C) It establishes a clear relationship between moral reasoning and action.
    (D) His belief is that children are moral philosophers
    Ans : (A) His theory has supported an association between cognitive maturity and moral maturity
  5. Who classified Introverts and Extrovert personality ?
    (A) Jung
    (B) Trotter
    (C) Thorndike
    (D) None of these
    Ans : (A) Jung

Educational Psychology Solved Question Answer (MCQ)

Read Also : Himachal Pradesh General Knowledge

Leave a Comment

error: Content is protected !!